banner hotel

SIJIL OPERASI PERHOTELAN

SINOPSIS KURSUS

Sijil Operasi Perhotelan (SOP) adalah satu program yang membolehkan pelajar mendapat pengetahuan dan kemahiran bukan sahaja teori bahkan juga secara amali dalam bidang OPERASI PERHOTELAN. Dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi itu nanti, dapat membantu dan mampu menyediakan pelajar ke alam pekerjaan.

Antara lain, program ini dapat melengkapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran berkaitan dengan:

  1. Perkembangan terkini industri hospitaliti di dalam dan luar negara
  2. Langkah-langkah tatasajian yang merangkumi beberapa service iaitu American Service, Russian Service dan French Service
  3. Kaedah mengendalikan dan menguruskan majlis
  4. Teknik yang sesuai untuk menghasilkan pelbagai jenis minuman mengikut kategori
  5. Prosedur dan teknik dalam melaksanakan pengemasan bilik tetamu, operasi dobi, public area dan gubahan bunga
  6. Prosedur dan teknik dalam melaksanakan penempahan bilik tetamu, tugas reception dan tugas concierge

 

MODUL PEMBELAJARAN

Semester 1

  • Introduction To Hospitality
  • Professional Development For Hotelier
  • Fundamental Of Restaurant Operation
  • Food & Beverage Service 1

Semester 2

  • Food & Beverage Service 2
  • Hotel Sanitation And Safety
  • Housekeeping Operation
  • Linen Management & Laundry Service

Semester 3

  • Front Office
  • Customer Service
  • Sales Promotion In Hotel
  • Hotels Recreation

Semester 4

  • Latihan Industri

 

PROSPEK KERJA

  • Waiter/waiteresses
  • Bartender
  • Food and beverage captain
  • Food and beverage supervisor
  • Laundry supervisor
  • Hotel florist
  • Telephone operator
  • Reservation assistant
  • Bellman
  • Front office assistant